Дванайсетокласничка от Френската гимназия в Пловдив стана първенец на Европа

...
 Дванайсетокласничка от Френската гимназия в Пловдив стана първенец на Европа
Коментари Харесай

Асеновградчанката Лора Тоскова е първенец на Европа по китайски език

 Дванайсетокласничка  от Френската гимназия в Пловдив стана отличник на Европа в международно съревнование по китайски и се подреди на второ място в конкуренцията сред всички континенти.

 Лора Тоскова от Асеновград е от първата и единствена профилирана паралелка с китайски във ФЕГ „ Антоан дьо Сент Екзюпери ” под тепетата. Още като осмокласничка почнала да взе участие в надпреварите „ Китайски езиков мост ”, проведени от институт „ Конфуций ”. Националните кръгове се организират в София и Велико Търново, а тази година Лора заела второто място и по този начин получила правото дружно с първенеца Станислав Макреев от столичното 18. СУ да показа България на международните финали в Китай. Двамата извоюваха там първо място измежду участниците от Европа. По правилник по-късно първенците на континентите се съревновават между тях и българите станали втори след участниците от Южна Корея.

 В рамките на надпреварата участниците получават на място въпроси, свързани с китайската просвета, книжовност и език. Имат 3 дни за подготовка за първия кръг, на който се явили 114 тима. Във втория би трябвало да изнесат тирада на китайски. Лора впечатлила журито с описа си за китайските танци, като в същото време изпълнила танц на божура, облечена в обичаен костюм. Танцува от дете съвременни танци, а сама се пробва да усвоява и източните.

 След като се завърна в родината, Лора бе посрещната във Френската гимназия с опънати червени пътеки пред входа на школото, а съучениците й изпяха обичайната китайска ария. На въпроса за какво е избрала да учи китайски вместо по-популярен език Лора отговори: „ Искам да бъда друга ”. Второто място на състезанието й носи цялостна едногодишна стипендия за китайски университет, само че още не е направила избор сред Пекин и Шанхай. Категорична е обаче, че ще продължи с китайския език. В непознатата страна не срещнала никакви компликации и разбирала идеално всичко, а надпреварата се предавало по малкия екран. „ Нямам думи да опиша усещанията си, всичко е тук ”, докосна гърдите си дванайсетокласничката. Китайската просвета я пленява със своята безкрайност и философия. Напролет Лора ще бъде абитуриентка, а фантазията й е да стане дипломат на България в Китай.

 „ Не просто Лора е прелестна, а цялата китайска паралелка - похвали 23-мата си възпитаници класната им Мария Янакиева, която им преподава по български език и литература. – Това е триумф освен за 12. И, а за цяла България. И демонстрира, че проучването на другоземен език не е непостижимо. В подготовката за надпреварата с изключение на титуляра във Френската – Веселина Узунова, помогнала и Ниу Сюе Дзиао, която преподава китайски в 18. СУ в София.

 След триумфа на Лора във Френската мислят още веднъж да разкрият китайска паралелка. Училището се отхвърли от нея преди години, откакто бе орязан план-приемът от Регионалното ръководство по обучение. Имаме утъпкана пътека, резултати и поддръжка от бизнеса, сподели директорката Мариела Николова. В страната има СИП-ове по китайски – приятна екзотика, която притегля децата, само че единствено 4-5 учебни заведения имат профилирани паралелки с 18-20 часа по азиатския език седмично, разказа тя. Дали пловдивската гимназия ще успее да реализира нов банкет, зависи освен от РУО, а и дали ние ще успеем да сме магьосници, с цел да осигурим учители, добави Николова. Преподавателката по китайски във Френската неотдавна почнала работа в китайска компания и учебното заведение се радва на жеста на компанията да съгласува работното й време с уговорките в учебното заведение.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР